Blogger Widgets
Jika Anda mempunyai artikel yang ingin dipaparkan di sini beserta dengan nama anda, sila klik button "Share your article/contact us" di bawah. Terima kasih atas perkongsian artikel. Artikel dari anda amat dialu-alukan..

Followers

Follow my status update (Dakwah kerana Allah)

Anda sakit? Ramai yang bergantung pada ubat kimia sehingga merosakkan buah pinggang.. Mengapa tidak dengan herba?? Lawati website perubatan jawi dan thibbun nabawi untuk mendapatkan rawatan tentang penyakit anda 100% tanpa bahan kimia.

Saturday, 10 September 2011

Pentingnya Bacaan Yg Betul Dalam Al-Fatihah

Membaca al-fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaiklah bacaan dengan ilmu tajwid, bukan setakat bacaan sahaja rosak malah kita menyebut nama syaitan dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yg wujud dalam al-fatihah sekiranya kita tidak berhati-hati.
Nama syaitan :
1. DU LI LAH(bila dibaca tiada sabdu) ssepatutnya DULILLAH.
2. HIR ROB(bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya HI ROB.
3. KIYYAU(bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KI YAU

4. KANNAK(bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAK.
5. KANNAS(bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAS.
6. IYA(disebut tanpa sabdu) sepatutnya IYYA. IYA bermaksud matahari.
Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akan bermaksud “kepada mataharilah kami sembah dan kepada mataharilah kami meminta pertolongan”!!!
7. SIROTOL LAZI … sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.
8. AMIN … hendaklah mengaminkan al-fatihah dengan betul iaitu AA ….. dua harakat, semoga Amin kita bersamaaan dengan Amin Malaikat InsyaAllah. Semoga kita menjadi orang yg sentiasa memperbaiki bacaannya.Dapatkan info agama di facebook anda. Follow me (Niat kerana Allah)

Comments
4 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

4 comments:

kongsi artikel anda di sini dengan cara mudah dan cepat

Thank you if you like!!