Blogger Widgets
Jika Anda mempunyai artikel yang ingin dipaparkan di sini beserta dengan nama anda, sila klik button "Share your article/contact us" di bawah. Terima kasih atas perkongsian artikel. Artikel dari anda amat dialu-alukan..

Followers

Follow my status update (Dakwah kerana Allah)

Anda sakit? Ramai yang bergantung pada ubat kimia sehingga merosakkan buah pinggang.. Mengapa tidak dengan herba?? Lawati website perubatan jawi dan thibbun nabawi untuk mendapatkan rawatan tentang penyakit anda 100% tanpa bahan kimia.

Saturday, 7 April 2012

Gambaran Azab Dalam Api Neraka Jahannnam

Antara bentuk azab yang akan diterima di Akhirat (wal’iyazubillah) ialah:-
1. Hukuman azab bagi orang yang menyembunyikan hukum-hukum Allah, dan enggan melaksanakan syariat Allah.
Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan hukum-hukum , ayat-ayat yang diturunkan Allah dari al-Kitab, dan membeli dengannya harga yang murah, mereka itu tidak makan dalam perut mereka melainkan api Neraka…! dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari Qiyamat, tidak membersihkan mereka (dari dosa2 mereka) dan bagi mereka azab yang sangat pedihh!!”(Surah al-Baqarah: ayat 174-176)
  • Pada hari itu (Hari azab) Dalam neraka Jahannam, dia (yang tidak berzakat dan tidak menderma di jalan agama Allah), dipanggang, lalu dibakar diseterika dengannya dahi mereka, lambung dan punggung mereka.”  dikatakan kepada mereka, Inilah yang kamu timbun-timbunkan, maka rasalah azab  akibat harta yang kamu timbunkan!! ( Surah At-Taubah [9]: ayat 35).
  • “Ketika belenggu2 dan rantai2 dipasang di leher mereka, supaya mereka diseret, ke dalam air yang sangat panas, kemudian mereka dibakar dalam api…!!!” (Surah Ghafir Al-Mu’min [40]: ayat 71-72).
  • “Tangkaplah dia !!, kemudian seretlah dia ketengah-tengah neraka Jahiimm!!. Kemudian tuangkanlah di atas kepalanya seksaan (dari) air yang amat panas. Rasakanlah, sesungguhnya kamu orang yang perkasa lagi mulia.” (Ad-Dukhan [44]:47-49).
  • “Peganglah dia lalu belenggulah tangannya ke lehernya. Kemudian masukkanlah dia ke dalam api neraka yang menyala-nyala. Kemudian belitlah dia dengan rantai yang panjangnya tujuh puluh hasta.” (Al-Haqqah [69]:30-32).
  • “Maka orang-orang kafir, dibuatkan dan dipotong untuk mereka pakaian dari api neraka,!!… disiramkan air yang sedang mendidih ke atas kepala-kepala mereka. Dengan air itu dihancur luluhkan segala apa yang ada di dalam perut mereka dan juga kulit-kulit mereka. Dan pemukul-pemukul cambuk-cambuk dari besi. Setiap kali mereka hendak keluar dari neraka lantaran kesengsaraan mereka, maka mereka dikembalikan ke dalamnya, (serta dikatakan kepada mereka): “Rasailah azab yang membakar ini.” (Al-Hajj [22]:19-22).
2. Siksaan yang memakan harta yang haram.
“Sesungguhnya orang2 yang memakan harta anak2 yatim secara zalim sebenarnya mereka hanyalah memakan di dalam perut mereka Api Neraka, dan mereka pasti akan masuk ke dalam Api Neraka Sa’iir yang panas membakar.” .(Surah an-Nisa’ : ayat 10).
3. Siksaan Meninggalkan Solat
Ditanya kepada Ahli Neraka Saqar, “Apakah yang menyebabkan kamu masuk ke dalam Neraka Saqar?”.  Mereka menjawab, Kami (di dunia dahulu) tidak bersolat dan tidak memberi makan kepada orang miskin…(Surah al-Muddaththir : ayat 42-47)
Siksaan di dalam neraka yang paling ringan ialah orang yang diberikan sandal api yang membuatkan otak mereka mendidih menggelegak!!.
“Sesungguhnya penghuni neraka yang paling ringan siksaannya ialah orang yang diberi sepasang sandal yang talinya terbuat dari api neraka, lalu mendidihlah otaknya kerana panasnya yang laksana air panas mendidih di dalam periuk. Dia mengira tiada seorangpun yang menerima siksaan lebih dahsyat dari itu, padahal dialah orang yang mendapat siksaan paling ringan.”(HR. al-Bukhari daMuslim).


Dapatkan info agama di facebook anda. Follow me (Niat kerana Allah)

No comments:

Post a Comment

kongsi artikel anda di sini dengan cara mudah dan cepat

Thank you if you like!!