Blogger Widgets
Jika Anda mempunyai artikel yang ingin dipaparkan di sini beserta dengan nama anda, sila klik button "Share your article/contact us" di bawah. Terima kasih atas perkongsian artikel. Artikel dari anda amat dialu-alukan..

Followers

Follow my status update (Dakwah kerana Allah)

Anda sakit? Ramai yang bergantung pada ubat kimia sehingga merosakkan buah pinggang.. Mengapa tidak dengan herba?? Lawati website perubatan jawi dan thibbun nabawi untuk mendapatkan rawatan tentang penyakit anda 100% tanpa bahan kimia.

Sunday, 29 April 2012

Meludah Ketika Solat

By Alhakam:

Assalamualaikum,

1. Bagaimana cara hendak membuang air liur yg ada sisa makanan atau benang ketika:
a. solat bersendirian
b. solat berjemaah
2. Bagaimana dengan kahak?

Terima kasih.

jawapan:
wa’alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan ini dengan kadar kemampuan yang ada, Ins Sya-Allah.
Kesemua permasalahan diatas ini merujuk kepada satu penyelesaian yang sama. Jika seseorang itu hendak membuang sisa makanan didalam solat, hendaklah ia meludahkannya, iaitu sisa-sisa makanan atau air liur, sebagaimana yang dinyatakan didalam hadith :-
وليبصق عن يساره أو تحت قدمه
“Maka dia meludah disebelah kiri atau dibawah tapak kaki….” [Di diriwayatkan oleh Abu Saed al-Khuri].
Didalam sebuah riwayat Ibn Abd al-Barr :
أنه كان يبصق في ثوبه وهو يصلي


“Sesungguhnya dia meludah di pakaiannya sedangkan dia bersolat”

Didalam riwayat yag pertama tadi juga melarang meludah kehadapan, kerana dihadapan adalah kiblat. Kita juga tidak dibenarkan meludah ke kanan oleh kerana Malaikat berada di sebelah kanan.
Riwayat ini menjelaskan bahawa sisa-sisa makanan itu boleh diludahkan disebelah kiri, atau dibawah tapak kaki atau di pakaiannya. Persoalannya, bagaimana pula didalam keadaan masjid yang lantainya marmar dan dipenuhi carpet?
Ibn Rajab sebagaimana yang diriwayatkan didalam Fath al-Baari menyebut bahawa Bakr ibn Muhammad berkata : Aku berkata kepada Abu Abdullah (Imam Ahmad ibn Hanbal) : Apa pandangan kamu mengenai seorang lelaki yang meludah didalam masjid dan mengosok-gosokkannya dikakinya? Kata beliau : Hadith itu menunjukkan situasi yang berlainan. Kata beliau : Masjd sekarang sudah mempunyai tikar di lantainya dan ia tidak sama seperti dahulu. Jika dia ingin meludah semasa bersolat, maka ludahlah kekiri jika ludahnya jatuh diluar masjid. Jika dia didalam masjid dan tidak boleh meludahkan keluar masjid, maka hendaklah dia meludah di pakaiannya.
Salah satu cara juga adalah sentiasa membawa sapu tangan, dan ludahlah ke sapu tangan tersebut, dan ia tidak akan mengotorkan carpet masjid, WA.
Sekian, wassalam
al-ahkamDapatkan info agama di facebook anda. Follow me (Niat kerana Allah)

No comments:

Post a Comment

kongsi artikel anda di sini dengan cara mudah dan cepat

Thank you if you like!!