Blogger Widgets
Jika Anda mempunyai artikel yang ingin dipaparkan di sini beserta dengan nama anda, sila klik button "Share your article/contact us" di bawah. Terima kasih atas perkongsian artikel. Artikel dari anda amat dialu-alukan..

Followers

Follow my status update (Dakwah kerana Allah)

Anda sakit? Ramai yang bergantung pada ubat kimia sehingga merosakkan buah pinggang.. Mengapa tidak dengan herba?? Lawati website perubatan jawi dan thibbun nabawi untuk mendapatkan rawatan tentang penyakit anda 100% tanpa bahan kimia.

Wednesday, 2 May 2012

Ilmuan Sufi

PENYEMBUHAN TAPAK TANGAN DGN ILMU SYAHADAH

PENYEMBUHAN TAPAK TANGAN DGN ILMU SYAHADAH 

ANUGERAH MURSYID

ANUGERAH MURSYID 

ZIKIR NAFAS

ZIKIR NAFAS
AMALAN TERTINGGI DARI MURSYIDKU


AYAT FARDHU

AYAT FARDHU
IJAZAH MURSYID

AYAT MAKRIFAT

AYAT MAKRIFAT
IJAZAH MURSYID

SYAHADAT TOKKU PALOH

SYAHADAT TOKKU PALOH
IJAZAH GURU GHAIB

IJAZAH RASULULLAH PADA LAILATUL QADAR

IJAZAH RASULULLAH PADA LAILATUL QADAR
KUNCI PEMBUKA KHAZANAH LANGIT & BUMI

IJAZAH I.A.NABI ALLAH ISA DARI MURSYID

IJAZAH I.A.NABI ALLAH ISA DARI MURSYID
IJAZAH AMALAN PARA ARIFIN DARI RASULULLAH

ISMULLAH AL A'DZHAM (BISMILLAH AR RAHMAN AR RAHIM)

ISMULLAH AL A'DZHAM (BISMILLAH AR RAHMAN AR RAHIM)
AMALAN NABI ALLAH SULAIMAN (IJAZAH MURSYIDKU)

AMALAN GERAK FAQIR

AMALAN GERAK FAQIR
SILAT BATIN SUNAN KALIJAGA

ILMU KEBATINAN LAM ALIF

ILMU KEBATINAN LAM ALIF
IJAZAH GURU GHAIB

TAHAP-TAHAP ILMU (ANUGERAH ALLAH)

Sesungguhnya pencapaian ILMU ALLAH adalah lebih tinggi dan menjangkau jauh sehingga ianya tidak boleh diterima oleh daya pemikira manusia. Pencapaian teknologi zaman ini semata-mata berlandaskan kepada kajian dan kepintaran otak ikiran ke tahap ILMU QALAM. Ilmu Allah menjangkau lebih tinggi ke tahap ILMU GHAIB dan ILMU SYAHADAH.

ILMU QALAM boleh dikuasai oleh seluruh manusia Islam, Kafir, Kufur atau Murtad. tetapi melalui MENGENAL DIRI dan MENGENAL ALLAH dengan sebenar-benarnya , umat Islam boleh menguasai ilmu yang lebih tinggi yakni ILMU GHAIB dan ILMU SYAHADAH. Peluang terisimewa yang di kurniakan Allah kepada Islam inilah yang sebenarnya meletakkan tahap umat Islam kesuatu darjat yang paling tinggi. Kemuliaan yang teragung jika dibandingkan dengan manusia kafir dan kufur.

Sabda Rasulullah : "Bermula awal agama itu adalah dengan mengenal Allah."

Oleh itu untuk mengetahui makrifat Allah, maka diberiNya ilmu kepada manusia melalui aqal dan iman, dengan satu harapan supaya manusia mengetahui akan hakikat sebenar tujuan zahirnya ke dunia ini, iaitu untuk berbakti kepada Nya dan untuk menyatakan dirinya sendiri pada zat, sifat, asma' dan afa'alNya.

Sesungguhnya semua Ilmu yang ada pada manusia adalah ilmu Allah semata-mata, sedangkan pada hakikatnya manusia itu adalah kosong tidak bermaya. Manusia sebenarnya tidak berhak ke atas sesuatu atau dirinya, hanya Allah sahaja yang empunya. 

ILMU QALAM, ILMU GHAIB & ILMU SYAHADAH

Berkaitan dengan Ilmu Qalam, Al-Quran dlm Surah Al Alaq ayat 3-5 menerangkan dan "Bacalah bahwa Tuhanmu Amat Pemurah yg mengajar kamu dgn (ilmu) kalam dan Tuhanmu mengajar kpd manusia apa-apa yg tidak diketahuinya."

Sedang mengenai ilmu ghaib dan ilmu syahadah diterangkan dlm Al Quran, Surah Al Hasyr ayat 22 yg bermaksud "Dialah Allah, yg tiada Tuhan kecuali Dia, Mengetahui yang (ilmu) ghaib dan (ilmu) syahadah. Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang."

ILMU QALAM adalah suatu ilmu yg boleh dipelajari oleh manusia biasa bg tujuan utk memahami sesuatu di alam ini. Ilmu tersebut difahami dan diterima oleh pancaindera kita yg tujuh. Ilmu kalam diajar di sekolah secara formal atau inormal dlm masyarakat dan makhluk manusia dlm kehidupan sehari-hari. Contoh ilmu kalam ; ayat-ayat syifa & ruqyah pembinasa jin, ilmu kedoktoran, ilmu farmasi, ilmu ekonomi, ilmu hukum dll.

ILMU GHAIB adalah merupakan suatu ilmu yg dpt menerangkan sesuatu yg tidak dpt diterangkan oleh Ilmu Kalam. llmu Ghaib hanya dpt diajar sepenuhnya oleh guru ghaib(batin) dan tidak dpt diajarkan oleh guru zahir. Biasanya guru ghaib(batin) adalah terdiri dari wali-wali Allah, para Nabi dan Rasul-Rasul. Ilmu Ghaib biasanya hanya diajar dan diperoleh oleh orang2 tertentu shj iaitu orang2 yg dianugerahkan oleh Allah utk menerimanya atau kpd orang2 yg sedang menjalan jalan hakekat dan makrifat melalui jalan tasawuf atau sufi. Contoh ilmu ghaib; ilmu perubatan sufi (kaedah doa & zikir) ilmu pawang dan ilmu silat gerak.

ILMU SYAHADAH adalah suatu ilmu yg paling tinggi didlm tingkatan pelajaran ilmu Allah yg dpt dikuasai oleh manusia. ia merupakan martabat ilmu yg tertinggi. Ilmu ini adalah suatu ilmu makrifat dan syahadah secara sebenar-benar kpd Allah swt. Ilmu ini, Tuhan sendiri akan mengajar manusia mengenai diriNya. Dgn lain perkataan bolehlah ditegaskan disini bhw Ilmu Syahadah adalah ilmu utk menyatakan diri Allah itu sendiri. Hanya orang2 yg mencapai martabat ilmu ghaib yg paling tinggi saja yg dpt menguasai ilmu syahadah ini. Contoh ilmu syahadah ; syahadat Tokku Paloh.
Dapatkan info agama di facebook anda. Follow me (Niat kerana Allah)

No comments:

Post a Comment

kongsi artikel anda di sini dengan cara mudah dan cepat

Thank you if you like!!